Reforma sistemului de sanatate, care va presupune transferul treptat al banilor colectati de stat in sectorul privat si infiintarea unor case private de sanatate dupa modelul pensiilor private, a atras si oportunisti dornici de castiguri rapide, care se substituie brokerilor autorizati pe piata de asigurari.
Aceste firme, care actioneaza in afara Legii potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), au inceput sa recruteze diferite persoane, puse apoi sa faca rost de adeziuni de la populatie la viitoarele Case Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ce vor fi create in sistem privat. Astfel, persoanelor recrutate drept consultant li se fac promisiuni de ”obtinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cat si bonusuri din performantele echipei”, daca achita in prealabil si o taxa de training.
Deoarece, de anul viitor este posibil ca sistemul de sanatate sa se fie privatizat, acesti samsari mizeaza pe precedenta colectare de adeziuni din 2008 pentru fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), unde erau vizati sa adere peste 4,5 milioane de romani. Acum sunt de 3 ori mai multi aderenti, iar aceste firme spera sa vanda listele finale catre asiguratori la sume fabuloase.
CSA precizeaza ca activitatile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizati pe piata de asigurari, sunt in afara legislatiei in vigoare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 20.000 lei la 100.000 lei.
“Avertizam ca activitatea acestor societati comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pietei de asigurari, dar si asiguratilor si potentialilor asigurati. Aceasta atentionare reprezinta un demers necesar de a apara interesele acestora, dar si de a proteja imaginea industriei de asigurari. Asigurarile nu se fac prin adeziuni, ci prin incheierea