Unul din trei emigranţi cu vârstele între 25 şi 54 de ani din Uniunea Europeană este supracalificat pentru jobul său, comparativ cu unul din cinci, cât este rata supracalificării în rândul "băştinaşilor".
În ultimii ani, migraţia a avut un impact puternic asupra compoziţiei societăţilor europene. În 2010, emigranţii reprezentau 9,4% din populaţia UE27. Situaţia lor socio-economică era, în general, mai puţin favorabilă decât a autohtonilor, informează biroul de studii statistice european printr-un studiu publicat azi (PDF).
În 2008, potrivit Eurostat, rata şomajului emigranţilor cu vârste între 25 şi 54 de ani, în UE27, era mai mare decât cea a populaţiei autohtone din acelaşi interval de vârstă (10%, faţă de 6%). Chiar şi când găsesc de lucru, emigranţii au dificultăţi în a găsi un loc de muncă ce corespunde pregătirii lor. Acest lucru poate fi măsurat printr-o rată a supracalificării, care se referă la procentul de persoane cu un nivel de educaţie ridicat care are o slujbă care nu corespunde acestui nivel. În Eu27, în 2008, emigranţii cu vârsta între 25 şi 54 de ani au înregistrat o rată a supracalificării mult mai mare decât cea a populaţiei autohtone (34% faţă de 19%).
Grecia, Spania, Cipru şi Italia, ţările cu cele mai mari rate de supracalificare ale emigranţilor
După ce face o trecere în revistă a ratelor şomajului şi a diferenţelor dintre acestea în rândul emigranţilor şi în rândul autohtonilor, în fiecare stat UE în parte, dar folosind indicii şomajului din 2008, precum şi a diferenţei dintre riscul de excludere socială în rândul emigranţilor, comparativ cu populaţia autohtonă (Unul din trei emigranţi este în pericol de excludere socială), Eurostat trece la analizarea ratei de supracalificare din fiecare ţară.
Citeşte continuarea pe adevarul.es!