Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea decide astăzi intervenţii mai agresive în pieţele financiare şi reducerea dobânzii cheie, pentru a stimula împrumuturile pe piața bancară și a stăvili recesiunea. În paralel, la Bruxelles, liderii europeni negociază bazele unei noi uniuni fiscale.
Oficialii BCE, care se întâlnesc astăzi, la Frankfurt, vor reduce dobânda-cheie la 1%, conform opiniei a 53 din 58 economiști intervievați de Bloomberg News în cadrul unui studiu de piață. Totodată, BCE ar putea relaxa criteriile de acceptare de garanții pentru a oferi băncilor un acces mai larg la fonduri ieftine și la împrumuturi pe termen lung, conform declarațiilor a trei oficiali europeni în cunoștință de cauză.
Tot astăzi, liderii europeni se vor întâlni la Bruxelles pentru discuții în legătură cu definirea celei de-a cincea soluții „complete” pentru criza datoriilor suverane în ultimele 19 luni, criză care a adus Franța și Germania în pragul pierderii ratingului financiar „AAA” (cel mai bun posibil), conform agenției de evaluare financiară, Standard & Poor’s. Oficialii BCE insistă ca guvernele să rezolve, în primul rând, cauzele crizei datoriilor suverane, în timp ce banca centrală europeană se va concentra, din nou, asupra stimulării pieței de împrumuturi bancare în loc să crească volumul de achiziții de obligațiuni suverane ale țărilor aflate în dificultate.
„Ne aflăm într-o nouă zi crucială pentru destinul zonei euro”, a declarat Julian Callow, economist-șef pe Europa la Barclays Capital. „Este clar că nu vom avea soluția finală a crizei, dar propunerile se îndreaptă în direcția corectă. Piețele par să fi înțeles, în sfârșit, că, în viziunea BCE, rezolvarea crizei ține de guvernele naționale, și trebuie menționat că banca centrală se implică foarte mult în ceea ce privește susținerea sectorului bancar”, a adăugat acesta.
BCE va anunța decizia asu