Lungimea si bunastarea vietii sunt strans legate de conditiile materiale, de nivelul traiului. Sau, mai romaneste, de saracie. Acest lucru este mai mult decat vizibil in tara noastra. De altfel, omul modeleaza locul, iar o regiune este saraca pentru ca locuitorii ei sunt saraci. Exista o dependenta totala intre om si locul in care traieste.
Iar acest lucru se vede in viata omului, in lungimea vietii, in cat de mult traieste. Cu cat locul este mai sarac, cu atat se moare mai mult si mai timpuriu. Cu atat rata mortalitatii este mai ridicata. Econtext va prezinta radiografia neagra a Romaniei. Mai exact, cum a evoluat rata mortalitatii in ultimii douazeci de ani. Ne propunem sa prezentam rata mortalitatii, adica numarul deceselor la mia de locuitori. Pentru a creste relevanta unei astfel de statistici, este nevoie sa o prezentam intr-o nota comparatista. Mai exact, va vom prezenta evolutia mortalitatii din ultimii douazeci de ani, din 1990 si pana in 2010. Vom vedea, astfel, care sunt cele mai napastuite locuri din tara noastra.
Pe ansamblu, situatia s-a inrautatit in 2010 fata de 1990. Cu alte cuvinte, se moare mai mult acum decat in urma cu douazeci de ani. Acest lucru se intampla aproape in toata tara. Mai precis, in 38 de judete! Doar in trei judete s-a inregistrat o ameliorare a ratei deceselor, iar intr-un judet nu a avut loc nici o variatie (Timis).
Pe prima pozitie, cu cea mai mare inrautire a ratei deceselor, se afla Teleorman, cu un avans al deceselor de 3,8 la mia de locuitori in perioada precizata, de la 13,4 decese la mia de locuitori in 1990, pana la 17,2 decese la mia de locuitori in 2010. Urmeaza cateva judete moldave (Bacau, Vaslui, Neamt), ceea ce arata in aceste judete a ramas preponderent populatie imbatranita, acesta fiind motivul central pentru o rata in crestere a deceselor. Dupa cum spuneam, doar in trei judete se constata o a