Mai întâi, lista “penibililor de la Curtea Constituţională”, cum îi definise chiar Traian Băsescu, atunci când cutezaseră să dea o decizie care lui nu-i convenea: Augustin Zegrean, Aspasia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Lotoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan şi Toader Tudorel sunt cei 9 judecători ai CCR. Instituţie care a validat ieri, respingând sesizarea Opoziţiei, măsura Guvernului, trecută printr-un Parlament cu o majoritate gregară, de a îngheţa pentru anul viitor majorarea salariilor şi indexarea pensiilor. Ceea ce echivalează nu cu o rămânere la aceeaşi putere de cumpărare, ci, dimpotrivă, cu o scădere a acesteia, prin efectul inflaţiei şi al creşterii preţurilor.
Nimic nu a contat pentru CCR, nici cel puţin faptul că Guvernul încălca flagrant astfel o lege, a salarizării, pe care el însuşi o promovase, nici certitudinea că românii au depăşit, cum remarca însăşi Angela Merkel, cancelarul german, pragul suportabilităţii unei agresive austerităţi. Prin care, ca politică exclusivă, pe seama populaţiei, Guvernul Boc a încercat să treacă de criza economică, fără a se atinge de cheltuielile şi achiziţiile nesăbuite ale ministerelor, de contractele umflate, oneroase, ale clientelei politice.
Este interesant că, parcă spre a semăna confuzie, decizia cu efect general a CCR e acoperită de fanfara cu care Boc anunţă că “ia în calcul” creşterea salariului minim pe economie cu 30 de lei şi scutirea de impozit a lefurilor până la 1.000 de lei, ceea ce ar viza doar câteva sute de mii de oameni. O cacealma.
Cât priveşte onorabilii care au hotărât ieri la CCR că funia poate fi strânsă şi mai mult la gâtul românilor, să mai amintim că aceeaşi instituţie a validat furăciunea Robertei Anastase la Legea pensiilor, a acceptat orbeşte reducerea cu 25% a salariilor şi apoi amputarea pensiilor prin diferite wal