Ministerul Finanţelor Publice are la dispoziţie un fond de rezervă de peste 3 miliarde de euro, buffer, care ar putea fi folosit în situaţia în care România are dificultăţi de finanţare, au declarat surse oficiale.
Bufferul de rezervă cuprinde atât fonduri de la Uniunea Europeană cât şi bani proveniţi din emisiunea de euroobligaţiuni din vară, au mai arătat sursele. Potrivit acestora, "banii aceştia ne-ar ajunge până anul viitor pe vremea asta".
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat miercuri, pentru gândul, că România îşi poate asigura finanţarea pentru patru luni fără a fi nevoită să apeleze la împrumuturi.
"În momentul de faţă, ministerul are asigurată finanţarea timp de patru luni, atât finanţarea deficitului bugetar, cât şi acoperirea titlurilor de stat care ajung la maturitate. Putem asigura finanţare timp de patru luni, fără să ieşim în piaţă", a afirmat Ialomiţianu. Întrebat care e valoarea acestei rezerve, ministrul a declarat că este o cifră care, dacă ar fi făcută publică, ar avantaja băncile.
Ialomiţianu a adăugat că România nu ia în calcul varianta accesării fondurilor din acordul de precauţie încheiat cu FMI, nefiind în situaţia disperată a altor state de a cere finanţare de urgenţă: "Nu suntem în situaţia de a fi nevoiţi să acceptăm orice costuri de împrumut".
Croitoru: Rezervele financiare dau putere de negociere pe piaţă
La rândul său, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat miercuri că există posibilitatea ca România să acceseze banii FMI în cazul în care subsidiarele din ţara noastră vor repatria fonduri către băncile-mamă.
"Băncile pot să repatrieze cel mai uşor fondurile care au fost investite în titluri de stat şi care ajung la scadenţă. Ceea ce bineînţeles poate să creeze, în viitor, o problemă din punct de vedere al finanţării Guvernului. (…) La nivel teoretic, eu nu e