Numărul cazurilor de rujeolă din judeţul Cluj a crescut îngrijorător anul acesta. Dacă în 2010 au fost confirmate în toată ţara 193 cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, în 2011, numai în Cluj, au fost 462 de cazuri.
În 2011 numărul cazurilor de rujeolă la nivel naţional a ajuns la 3.270 de îmbolnăviri, iar cele mai multe cazuri sunt înregistrate în judeţele Bihor (560 cazuri), Cluj (462 cazuri), Maramureş (422 de cazuri), Sălaj (341 cazuri) şi Satu-Mare (319 cazuri). Mihai Moisescu, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, spune că poziţia ocupată de Cluj se datorează comunităţilor de romi. „Avem o epidemie de rujeolă, dar asta se ştie de mult. Avem aproape 480 de cazuri, majoritatea în comunităţile de romi. Momentan sunt forme uşoare şi medii, noi încercăm să depistăm copiii neprotejaţi şi să îi vaccinăm împotriva rubeolei, a oreonului şi a rujeolei", spune Moisescu. Potrivit lui, DSP Cluj dispune de vaccinuri, dar acţiunile din comunităţile de romi nu au avut mare succes până acum. „În Floreşti şi Pata Rât încă s-a reuşit cât de cât vaccinarea, că s-au implicat mediatorii, dar în restul comunităţilor e reticienţa faţă de autorităţi. Când ajungem la ei, majoritatea persoanelor dispar", spune directorul adjunct al instituţiei.
Mai multe cazuri de rubeolă în licee
Numărul cazurilor de rubeolă, la nivel naţional, a crescut anul acesta de aproape trei ori faţă de 2010. Dacă anul trecut au fost întregistrate 350 de cazuri de îmbolnăvire, anul acesta s-au confirmat 1.064 de cazuri. În şcolile clujene rujeola nu e o problemă serioasă, în schimb Moisescu spune că e o evoluţie a cazurilor de rubeolă, în special în rândul elevilor de clasele IX-XII. „Mai ales băieţii sunt afectaţi. Noi încercăm să vaccinăm fetele, astfel încât să nu transmită virusul peste câţiva ani, când vor deveni mame", spune Moisescu.