La o luna dupa ce directorul general, Valentin Ionescu, a fost demis, pe motiv ca si-a indeplinit doar 10% din tinta contractuala, Consiliul Bursei a publicat un raport al activitatii, cu 5 obiective principale asumate si indeplinite. La nivel teoretic, administratorii stabilesc liniile de dezvoltare si obiectivele, le propun actionarilor si odata aprobate, supravegheaza activitatea executivului in sensul indeplinirii lor. Cine a realizat aceste obiective ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB)?
Conform actului constitutiv al Bursei de Valori Bucuresti (care poate fi descarcat de pe site-ul companiei), printre atributiile principale ale directorului general se numara: angajarea si concedierea personalului societatii, negocierea, incheierea contractelor de achizitii de servicii si lucrari (cu aprobarea CA daca suma depaseste 125.000 de euro).
Mai mult, principiul VIII din codul de guvernanta corporative prevede: “Consiliul de Administratie are un numar de membri care garanteaza eficienta capacitatii sale de a supraveghea, analiza si evalua activitatea directorilor, precum si tratamentul echitabil al actionarilor”.
Dupa mai multe discutii cu actori ai pietei, atat brokeri, cat si avocati, concluzia generala a fost ca administratorii Bursei de Valori Bucuresti traseaza niste obiective, directii pe care conducerea executiva trebuie sa le puna in aplicare, sub supravegherea Consiliului. Cu atat mai mult cu cat administratorii si directorii formeaza o echipa – de conducere a Bursei - ale caror obiective sunt comune si reprezinta interesele actionarilor.
Insa, tinand cont de faptul ca administratorii BVB si-au indeplinit toate obiectivele si directorul general doar 10%, fie aceste directii au fost diferite, fie directorul general a avut si alte obiective si le-a indeplinit doar cele zece procente – pe care CA-ul si le-a asumat.
Contactat d