Peste două zile, românii vor fi martorii la cea de-a doua parte a unei eclipse totale de Lună. Specialiştii spun din România eclipsa va fi observată începând cu ora 16.30, cu condiţia ca orizontul estic să fie liber deoarece Luna va fi acoperită de umbra Terrei chiar în timp ce răsare.
Eclipsa se va vedea în totalitate doar în Asia şi Australia. Din America de Nord, Europa şi Africa se va vedea pe jumătate - americanii vor vedea prima jumătate, în timp ce din România se va vedea cea de-a doua jumătate.
Potrivit Observatorului Astronomic din Capitală, eclipsa de sâmbătă se va produce între orele 13.33 şi 19.30, când Luna va intra în penumbra, umbra şi apoi din nou în penumbra Pământului.
În România, Luna va răsări sâmbătă de la ora 16.30, dar de la ora 16:56 va fi acoperită de umbra Terrei.
Astronomii arată că apoi se va putea vedea cum Luna iese din umbră, începând cu ora 16.57, până la 18.18, când va intra în penumbră.
Întrucât penumbra este transparentă, se poate considera, din punct de vedere vizual, că eclipsa a luat sfârşit. Din punct de vedere geometric însă, eclipsa se va termina la ora 19.30, când Luna va ieşi complet şi din penumbră.
Eclipsa de sâmbătă va dura cinci ore şi 56 de minute.
Specialiştii arată că pentru a vedea eclipsa nu este necesar un instrument astronomic, dar este nevoie ca orizontul estic să fie liber pentru a putea fi observată. Totodată, eclipsa se poate vedea numai dacă este senin, nefiind vizibilă în condiţii de nori, ploaie sau ninsoare.
Cei care vor să vadă Eclipsa pot merge la Observatorul Astronomic din Capitală, care va fi deschis sâmbătă începând cu ora 16.30.
Astronomii susţin că următoarea eclipsă totală de Lună ce va fi vizibilă din România se va produce pe 28 septembrie 2015, putând fi observată de la ora 5.46.
Eclipse de lună vor mai fi şi în urmă