Liderii europeni încep astăzi un summit extraordinar de două zile la Bruxelles pentru a elabora o strategie de urgenţă pentru salvarea euro. În joc este chiar viitorul monedei unice europene şi a uniunii monetare. Deocamdată, pe masa negocierilor sunt patru propuneri de care depinde întreaga UE.
Economiile din întreaga lume sunt astăzi cu ochii pe Bruxelles. Deciziile care se vor lua (sau lipsa acestora) vor dicta ritmul în care economia mondială va evolua anul viitor.Nu este exclusă reintrarea economiei UE în recesiune, ceea ce va trage cu sigurnaţă în jos SUA şi China, cele mai puternice economii din lume.
Liderii UE încă nu au reuşit să formuleze o strategie coerentă şi coordonată pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat care s-a transmis în sectorul bancar. Summitul începe astăzi cu păreri şi opozii diferite, însă Germania şi Franţa au transmis deja, prin vocile Angelei Merkel şi Nicolas Sarkozy, că nu se vor ridica de la masa discuţiilor fără un acor semnificativ.
Rămâne de văzut dacă acest summit, spre deosebire de toate celelalte care au avut loc în acest an, va avea sau nu rezultatele necesare pentru a evita colapsul euro.
Deocamdată, cadrul comun de la care pornesc discuţiile este ca Tratatul de la Lisabona să fie modificat pentru a acorda o mai mare putere Bruxelles-ului în ceea ce priveşte controlarea bugetelor naţionale. Măsura ar urma să dea UE inclusiv puterea de a aplica sancţiuni în cazul unor derapaje fiscale.
Apoi, doar dacă acest pas va fi pus în aplicare, Banca Centrală Europeană ar urma să-şi intensifice programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale (va împrumuta practic statele) pentru a le proteja de pieţele care cer dobânzi tot mai ridicate.
Însă, acum, la momentul începererii summitului, acest plan din ce în „prea optimist“, iar liderii europeni nu dau niciun semn că a