Radu Grațian Ghețea, președinte CEC Bank și ARB, spune că banca a cărei activitate s-a dublat în perioada crizei va continua să finanțeze economia. Totodată, el susţine că sistemul contabil și fiscal neprietenos din România face imposibil transferul de creanțe către societățile comerciale de recuperare din România
Capital: La finele lui 2010, CEC ocupa poziția patru în sistemul bancar din punctul de vedere al activelor. Care este situația la ora actuală?
Radu Grațian Ghețea: La sfârșitul lunii septembrie suntem pe locul cinci și vrem ca și la sfârșitul anului să rămânem în primii cinci jucători. Pentru că nu contează locul pe care ești la un moment dat în timpul anului, ci statisticile care se fac pentru un an întreg.
Capital: Strategii pentru menținerea sau ascensiunea pe această poziție? Veți majora sau nu capitalul social?
Radu Grațian Ghețea: Nicio societate comercială nu face declarații despre ce gânduri are. Nu am nimic să vă comunic. Dar, dacă aș comunica într-adevăr ceva, v-aș spune că, de când am venit la CEC Bank, de aproape cinci ani, am propus - și se pare că toată lumea este de acord cu propunerea mea și există și sprijinul acționarilor - majorarea capitalului social. În ultimii doi ani, băncile din România și-au majorat capitalul cu 1,3 miliarde de euro. De ce ar face excepție CEC Bank? Noi nu avem nevoie de ajutor de stat, acesta se acordă unei instituții care are probleme. CEC Bank nu are probleme, vrea majorarea capitalului social pentru dezvoltare.
Capital: Care ar fi principalele tendințe în planul de dezvoltare al băncii pentru 2012?
Radu Grațian Ghețea: Răspund cu o glumă: CEC Bank nu pleacă din România, CEC va rămâne aici și va fi în continuare interesată de finanțarea economiei românești. Noi nu mai acordăm cu prioritate doar credite pentru populație, ci acordăm cu prioritate credite agricult