Guvernul estimează că va obţine minimum 20 milioane euro şi maximum 60 milioane euro pentru pachetul de 20% din acţiunile Tarom care va fi vândut pe Bursă, scenariul pe baza căruia a fost estimat în final şi comisionul intermediarului indicând însă obţinerea a 40 milioane euro din această tranzacţie.
În urma negocierilor cu FMI, Guvernul a decis, în vara acestui an, începerea procedurilor de vânzare a unui pachet de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al Tarom, printr-o ofertă publică secundară iniţială la Bursa de Valori Bucureşti.
Guvernul a convenit cu FMI va pachetul de 20% să fie vândut până la finele acestui an, urmând ca ulterior, atunci când condiţiile pieţei o vor permite, să fie cedat controlul companiei.
În contextul întârzierii procesului de selectare a intermediarului pentru listarea la Bursă, Guvernul şi FMI au convenit însă, în ultimele negocieri din toamna acestui an, ca termenul de finalizare a procedurii să fie amânat până la sfârşitul lunii aprilie 2012, relevă un document oficial obţinut de MEDIAFAX.
Conform planului iniţial, intermediarul listării trebuia selectat până la finele lunii octombrie, iar prospectul de vânzare trebuia publicat la jumătatea lunii decembrie 2011, astfel încât operaţiunea să fie finalizată până la sfârşitul acestui an.
La începutul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anunţat însă că licitaţia pentru selectarea intermediarului la listarea unui pachet reprezentând 20% din acţiunile Tarom va fi anulată, întrucât a existat o singură ofertă, şi aceea neconformă şi scumpă. Această unică ofertă a fost depusă de consorţiul format din firmele de brokeraj Carpatica Invest şi Swiss Capital, fostă KBC Securities România.
În aceste condiţii, conform ultimelor negocieri cu FMI, au fost stabilite alte termene de vânzare a