892 de cazuri de rubeolă. Atâtea au fost confirmate, până acum, în Sălaj, de la apariţia primelor cazuri în luna septembrie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Mihai Cheşeli, incidenţa mare a acestei boli extrem de contagioase a dus la declararea, la sfârşitul lunii noiembrie, a stării de epidemie.
Cei mai afectaţi de această boală a copilăriei au fost elevii din clasele a IX-a şi a X-a, adică generaţia care nu au intrat, atunci când ar fi trebuit să fie vaccinaţi împotriva rubeolei, în Programul Naţional de Imunizări, adresat, iniţial, doar fetelor din clasa a VIII-a. Dintre toţi liceenii, cei mai afectaţi au fost, se pare, elevii de la Colegiul Tehnic "Alesandru Pappiu Ilarian" Zalău, care a dat aproape jumătate din totalul cazurilor. "Au fost clase în care s-au îmbolnăvit chiar şi 20 - 25 de elevi. A fost bine, totuşi, că s-au îmbolnăvit pe rând - maximum cinci o dată - astfel că nu a trebuit să întrerupem cursurile", ne-a declarat Simona Crişan, directorul Colegiului.
Urmează, potrivit datelor DSP, elevii din Ileanda, Sărmăşag şi Zimbor, unde s-au înregistrat zeci de cazuri de rubeolă în ultimele trei luni.
Manifestările "pojărelului"
Rubeola este una dintre aşa-numitele "boli ale copilăriei", cunoscută popular ca şi pojărel sau pojarul german. Este o boală eruptivă produsă de virusul rubeolic. Se manifestă prin erupţie pe piele, inflamarea ganglionilor din zona gâtului, discretă faringită şi secreţii nazale. La unele cazuri, inflamarea ganglionilor poate să rămână singura manifestare a bolii (rubeola fără erupţie), semn care poate persista de la câteva săptămâni până la câteva luni.
Rubeola la gravide, în special în primul trimestru, poate cauza malformaţii cardiace, auditive şi oculare ale embrionului.
Potrivit datelor DSP, în ultimii zece ani în Sălaj au fost doar cazu