Cum era de asteptat, primele declaratii oficiale dupa intalnirea de la Paris, din 5 decembrie, dintre Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, au fost dramuite cu atentie si destul de evazive. Este logic: principalii jucatori nu-si arata cartile inainte de inceperea marii partide europene de poker din 8-9 decembrie.
Cel mai mult a vorbit, ca si pana acum, presedintele francez, care a lasat sa "scape" cateva lucruri interesante. Vom avea un nou Tratat UE (deci o noua Uniune), construit in jurul cooperarii franco-germane, evident pe baza ideilor Berlinului si Parisului, la care vor fi invitati sa participe, "in mod ideal", toti ceilalti 25 actuali membri UE. Se intelege ca, "in mod real", cei care vor avea rezerve vor fi lasati in afara noii constructii.
Surpriza de Craciun a Frantei si Germaniei: o noua Uniune Europeana
Dintre regulile care ar urma sa conduca "noua UE", liderii francez si german au vorbit, de asemenea, foarte putin. Am retinut doar ca statele care vor depasi deficitul bugetar de 3% vor fi automat sanctionate de Curtea Europeana de Justitie, care va primi si puteri de "verificare" si "anulare" a bugetelor nationale. Alta idee importanta este ca in noul "club" franco-german regula consensului va deveni istorie: deciziile vor fi luate prin majoritate calificata, nu in unanimitate, o schimbare politica majora.
Lucrurile sunt, cu siguranta, mult mai complexe, iar cele mai "neplacute" idei urmeaza sa apara in zilele si saptamanile urmatoare. Logic, statele care folosesc euro si cele care au pastrat monedele nationale nu pot fi supuse unui set identic de reguli prin noul Tratat, cand tocmai salvarea euro de la colaps este adrenalina care misca Germania si Franta. Un grup de state UE non-euro, condus de Marea Britanie, ar putea alege un drum distinct.
In aceste conditii, ce ar trebui sa faca Romania? In prim