Fostul şef al Connex România, Ted Lattimore, promovează un stil de management total diferit de ceea ce vedem în companiile de pe piaţa locală. Şi o face cu zâmbetul pe buze.
Ted Lattimore (58 de ani) nu se consideră un lider înnăscut. Iar explicaţia este destul de simplă: este profund modest - o spunem noi - şi, în plus, şi-a petrecut copilăria înconjurat de trei surori mai mari („ele erau liderii, eu făceam ce îmi spuneau ele") - o mărturiseşte el.
Cu atât mai mult, nici profesor de leadership nu se consideră, cu toate că a fost invitat ca vorbitor în cadrul unei conferinţe de profil, luna trecută, la Bucureşti. Descrierea pe care şi-o face sie însuşi este una total nepretenţioasă. „Mă văd ca o persoană care se mişcă în lumea afacerilor, un manager - pentru că am făcut acest lucru toată viaţa -, o persoană care poate influenţa", spune el.
Întors în România după şase ani
Dar, mai presus de toate, se vede ca o persoană care se distrează făcând ceea ce îi place. Poate că, într-un fel, Lattimore nu a trecut niciodată peste perioada în care a fost profesor de schi şi avea un job distractiv - acum, schiul este doar un hobby. Asta în timp ce toţi prietenii săi îşi luaseră slujbe „serioase".
Numele lui Ted Lattimore este sinonim cu istoria de început a Connexului (actualul Vodafone) în ţara noastră. Pe parcursul mandatului său, Connex a ajuns la aproape şase milioane de clienţi (de la nici un milion înainte de venirea sa în companie), a înregistrat venituri de un miliard de dolari şi s-a transformat într-o adevărată corporaţie.
Azi, Lattimore a ajuns să aibă o percepţie foarte simplistă despre ceea ce înseamnă un CEO. Acesta „face managementul proceselor strategice. Şi atât. Pentru restul există CFO, CTO, COO, HR manager". Iar pentru a construi un business şi/sau a fi un CEO de succes, e nevoie, mai presus de orice, de o idee măreaţă, de