Banca Centrala Europeana (BCE) a luat, joi, niste decizii neasteptate inainte de inceperea summit-ului Uniunii Europene, care au ca scop ajutarea tarilor puternic indatorate.
Cea mai importanta masura anuntata de BCE este reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 1,25% la 1 la suta. Aceatsa va intra in vigoare incepand cu 14 decembrie 2011.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca economia zonei euro se indreapta catre o perioada de recesiune, iar adoptarea acestei decizii va propulsa cresterea economica si optimismul investitorilor, scrie The Guardian.
"O economie in scadere nu va face decat sa ingreuneze posibilitatea de plata a datoriilor de catre guvernele europene", si-a justificat Draghi decizia.
In plus, BCE va reduce rata dobanzii pentru facilitatea de creditare cu 25 puncte de baza, pana la 1,75%, si va scadea si facilitatea de depozit, pana la 0.25%, masuri ce vor fi adoptate incepand cu data de 14 decembrie 2011, conform Wall Street Journal.
Draghi a explicat, pe larg, toate deciziile pe care BCE le-a adoptat pentru a ajuta economiile europene.
"Expansiunea monetara ramane moderata. Per total, este esential pentru politica monetara sa se mentina stabila pe termen mediu, pentru a mentine inflatia in zona euro sub 2%. BCE trebuie sa contribuie la sustinerea cresterii economice", a sustinut Draghi.
El a mentionat ca institutia financiara a contribuit mereu la cresterea lichididatii in zona euro, motiv pentru care a adoptat mai multe masuri.
"Vom desfasura doua operatii de refinantare pe termen lung, prima fiind pe o durata de 6 luni. In plus, este luata in calcul si varianta de rembursare anticipata pe o durata de un an. Rata va fi fixata la valoarea medie de viata, iar dobanda va fi platita cand dobanzile vor ajunge la maturitate", a spus Draghi. @N