Preşedintele Traian Băsescu a anunţat înaintea plecării la summitul partidelor de dreapta din Europa de la Marsillia la care vin şi Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, summit care precede reuniunea Consiliului European, că România va susţine poziţia Berlinului şi a Parisului privind o variantă simplificată a integrării bugetare.
Practic, România va merge pe varianta agreată de cele două capitale de a aduce amendamente tratatelor UE în privinţa deficitului excesiv, dar în aşa fel încât acestea să nu presupună recurgerea imediată la votul parlamentelor naţionale care ar dura mult timp.
Evident, preşedintele admite că modificări de fond aduse tratatelor UE vor fi necesare în viitor, dar urgenţa este adoptarea unor măsuri în variantă simplificată, astfel încât măsurile de rigoare bugetară să poată fi aplicate imediat.
"Uniunea are nevoie de soluţii urgente", a spus Băsescu. Ceea ce spune preşedintele înseamnă practic că Bucureştiul acceptă necondiţionat propunerile făcute de Berlin şi Paris şi care ar urma să fie adoptate la summitul UE care începe diseară la Bruxelles şi care ar urma să prevadă sancţiuni pentru ţările care depăşesc un deficit de 3% din PIB.
Măsura este imaginată de Germania şi Franţa pentru cei 17 membri ai zonei euro cu posibilitatea ca şi ţările Uniunii care nu fac parte din aceasta să adere la ele. Prin ceea ce a spus preşedintele, el a arătat de fapt că România va accepta condiţiile şi posibil va semna un document în acest sens.
De altminteri, România a aderat în primăvară voluntar la "Pactul euro plus" care prevede includerea în constituţiile naţionale a obligativităţii păstrării deficitului bugetar în limita a 3% din PIB şi a datoriei publice la 60% din PIB.
România se desparte, prin poziţia adoptată, de cea a Londrei, care a încercat în lunile din urmă să creeze un front al ţărilor non-euro.
Este posibil ca s