Banca Centrala Europeana a redus joi dobanda de politica monetara la 1%, fata de nivelul precedent de 1,25%, avand in vedere degradarea continua a conjuncturii din Zona Euro, in plina criza a datoriilor suverane, relateaza AFP.
UPDATE Mario Draghi: BCE a extins garantiile acceptate pentru imprumuturi si va acorda bancilor credite pe 36 de luni, cu dobanda fixa si in suma nelimitata
BCE a revizuit in scadere puternica estimarile de crestere ale Zonei Euro pentru anul viitor, la 0,3%, fata de previziunea initiala de 1,3%, din cauza "puternicii incertitudini legate de criza datoriilor", a precizat presedintele institutiei, Mario Draghi.
Pentru acest an, BCE a mentinut previziunea de 1,6%. In schimb, Banca spera la o crestere de 1,3% in 2013. In materie de inflatie, institutia se asteapta la o acalmie progresiva, cu o rata de 2,7% in acest an, 2% in 2012 si 1,5% in 2013.
In urma acestei decizii, barometrul creditelor din Zona Euro se afla la cel mai redus nivel istoric, similar celui inregistrat in mai 2009.
Presedintele BCE, italianul Mario Draghi, urmeaza sa anunte noi masuri de sustinere in cadrul unei interventii in cursul acestei zile.
Dobanda de politica monetara este principalul instrument de care dispune BCE pentru a influenta obtinerea creditelor si controlul asupra evolutiei preturilor in Zona Euro.
Prima oara, acest indicator a atins nivelul minim in mai 2009, in fata crizei economice si financiare globale.
Confruntata cu un risc crescut de inflatie, institutia de la Frankfurt a majorat ulterior dobanda in aprilie, la 1,25%, si apoi in iulie, la 1,5%. Dar a fost nevoita sa faca un pas inapoi in noiembrie, reducand din nou dobanda la 1,25%, in urma accentuarii crizei datoriilor suverane.
Acest instrument, utilizat in cadrul operatiunilor saptamanale de refin