Convergenţa Bucureşti-Berlin, atât de evidentă în timpul vizitei în Germania a preşedintelui Traian Băsescu, din 10 noiembrie, pare să se clatine. Deşi asigurase Berlinul că va sprijini la summitul de astăzi modificarea Tratatului European, în direcţia întăririi guvernanţei economice, Bucureştiul a făcut miercuri o jumătate de pas în lateral.
În declaraţia publică de miercuri seara, preşedintele Băsescu s-a pronunţat pentru modificarea doar a Protocolului 12, anexă la Tratatul de la Lisabona, urmând ca modificarea Tratatului să aibă loc abia după obţinerea consensului între cei 27. Amendarea protocolului ar necesita doar consultarea Parlamentului European şi a Băncii Centrale Europene.
Urmăreşte LIVE, de la Bruxelles, pe www.adevarul.ro, cele mai importante momente ale summitului care începe în această seară
De partea lui Van Rompuy
România se situează astfel de partea preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, care a propus, la rândul său, amendarea protocolului Tratatului de la Lisabona, şi nu schimbarea Tratatului. Motivul: această a doua opţiune ar necesita trecerea prin parlamentele naţionale, ba chiar şi unele referendumuri, cu rezultate incerte. Oricum, întregul proces ar putea lua un an şi jumătate, chiar doi. De altfel, tocmai Protocolul este cel care stabileşte limita pentru deficitul bugetar la 3% şi nivelul datoriilor la 60% din produsul intern brut. Acesta ar putea fi modificat în sensul includerii obligaţiei pentru statele membre din zona euro de a menţine un buget echilibrat. Iar Cutea Europeană de Justiţie ar urma să supervizeze întregul proces.
Deocamdată, Marea Britanie a declarat ferm că se opune modificării de Tratat, dacă nu i se îndeplinesc cerinţe legate mai ales de protejarea propriului sector financiar. Dar britanicii ar putea să nu fie singurii oponenţi, poziţii asemănătoare aşteptân