Summitul european care începe joi la Bruxelles se desfăşoară sub o presiune fără precedent exercitată de pieţele financiare. Ele se invită de altfel, prin exigenţele lor, la masa discuţiilor, motiv pentru care summitul ar putea fi codificat în felul următor: 27+S&P. Altfel spus, cei 27 plus Standard & Poor’s. Sau, şi mai bine, cei 27 plus agenţiile de rating. Pentru că niciodată Uniunea Europeană nu s-a aflat într-o astfel de situaţie, în care să-şi pună sincer întrebarea "unde se află în prezent centrul puterii politice".
Matei Vişniec:
După cum remarcă un editorialist în ziarul francez Libération, şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Uniunii Europene descoperă acum că puterea pe care credeau ei că o deţin şi-a modificat natura. Pe fond de globalizare a economiei mondiale, au apărut alţi centri de putere, supra-naţionali. Într-o fază post-democratică, Uniunea Europeană asculta de noii centri de decizie care s-au impus în contextul crizei economice.
Probabil că, în urmă cu trei ani, 99% din populaţia Europei nu ştia nimic despre Standard & Poor’s, Fitch sau Moody’s. Acum, lumea descoperă cu stupoare că vechile scheme de luare a deciziei au devenit vetuste. Până nu demult, când Franţa şi Germania anunţau diverse iniţiative comune, declaraţiile lor aveau o rezonanţă europeană şi mondială.
Diktatura pieţelor financiare
Iată însă că o agenţie de rating îşi poate permite astăzi să ridiculizeze două mari democraţii europene, cele care au pus fundamentele Uniunii Europene, şi la numai două ore după o conferinţă de presă comună franco-germană la nivel înalt să anunţe că toată Zona Euro este vizată de o scădere a notei...
Sub această presiune se derulează deci summit-ul de joi, sub presiunea unei noi puteri, de natură economică, supra-naţionala, necontrolată de nimeni, fără legitimitate democratică, şi care face să tremure