Organizaţiile de promovare a conceptului Slow Food serbează Ziua Mondială Terra Madre. Este o zi specială în domeniu, în care se celebrează hrana, produsele alimentare locale, moştenirea gastronomică a umanităţii şi a românilor. Cu această ocazie, în 9 decembrie, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se desfăşoară un eveniment, organizat de reprezentanţii conviviumului local şi studenţii instituţiei, la iniţiativa Consiliului Judeţean Alba.
Manifestarea are drept locaţie cantina Universităţii, unde, începând cu ora 11.00, tinerii vor prezenta mai multe feluri de mâncare pregătită cu ingrediente naturale. Este intitulată „Diversitatea gastronomică la universitate” şi va fi o acţiune care va cuprinde elemente de educaţia gustului, diversitate gastronomică şi concursuri pentru participanţi.
Susţinătorii conceptului pleacă de la premisa că hrana pe care românii vor să o aibă pe masă trebuie să fie gustoasă, curat preparată şi corect preţuită. „Alegerile noastre alimentare au impact asupra agriculturii, iar agricultura si schimbările climatice sunt legate strâns. Grădina carpatină nu oferă resurse nelimitate românilor. România este parte a unui întreg, bazându-se pe un sistem de resurse naturale pentru procurarea hranei, ale cărui limite sunt puse la încercare prin impactul negativ asupra apei, aerului, solului”, au precizat organizatorii.
Conviviumul „Slow Food” Alba Transilvania, prin cele 10 puncte locale, cele două prezidii şi comitetul „Ark of Taste”, doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra direcţiei în care se îndreaptă sistemul alimentar românesc. Manifestul “România, o naţiune Slow Food” apare pe fondul dezbaterilor publice despre Reforma Politicii Agricole Comune Europene, a cărei configuraţie va avea consecinţe directe asupra alimentaţiei românilor după 2013.
Convivium-urile Slow Food sunt grupuri local