"Vaccinarea este o incercare voita de a proteja omul de unele boli infectioase." (Stanley Plotkin)
In prezent, exista 26 de boli infectioase care pot fi prevenite prin vaccinare, dar acest numar este in crestere. Sunt in curs de desfasurare sute de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri. Poliomielita este in curs de eradicare, printr-un program al OMS, obiectivul propus fiind obtinerea certificarii mondiale a eradicarii poliomielitei, pana la sfarsitul anului 2012.
Programele de vaccinare in masa au avut un impact considerabil in medicina preventiva, contribuind la reducerea numarului de cazuri de difterie, tetanos, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion si hepatita virala B in majoritatea tarilor industrializate.
Eficienta vaccinarii este demonstrata prin dovezi statistice, care indica fara dubii o scadere importanta a numarului de cazuri de imbolnavire prin agenti infectiosi acoperiti de vaccinuri, dupa introducerea vaccinarii in masa. Cel mai semnificativ rezultat obtinut pana in prezent printr-un program de vaccinare in masa a fost eradicarea variolei, recunoscuta oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii la 9 decembrie 1979. Ultimul caz de variola naturala din lume a fost inregistrat in Somalia la data de 26 octombrie 1977.
Din cele mai vechi timpuri au existat incercari de a preveni bolile contagioase cu mortalitate ridicata, cum ar fi variola, cu o rata a mortalitatii de 30%.
1500 i.e.n. - intr-un text exista descrierea unui procedeu empiric de imunizare impotriva variolei (variolizarea), care ii este atribuit lui Dhanwantari, parintele medicinei vediceSecolul III i.e.n.- exista date care releva faptul ca in China si India se practica o metoda de variolizare1718 - Lady Mary Wortley Montague, sotia ambasadorului britanic in Imperiul Otoman, descrie un procedeu de variolizare a