După şapte ani de interdicţie pe piaţa europeană, carnea de porc din România va putea fi din nou exportată, începând din ianuarie. În perioada „de prohibiţie", producătorii români au suportat pierderi de 1,5 milioane euro.
Carnea de porc din România a fost interzisă la export în UE în 2003, deoarece autorităţile din ţara noastră foloseau vaccinarea animalelor pentru pesta porcină clasică. În 2007 au fost descoperite focare de infecţie în trei dintre cele 40 de ferme din judeţul Timiş ale gigantului american Smithfield. Anii în care producătorii români de carne de porc nu au primit permisiunea să exporte s-au tradus în pierderi de 1,5 miliarde euro, conform estimărilor făcute de Stanca Tudor, preşedintele executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc. Pentru 2012, Stanca Tudor estimează exporturile de porc românesc la 300 milioane euro.
Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi patronul celui mai mare producător de mezeluri din România, cu o cotă de piaţă de 14% şi exportator a 1800 tone de mezeluri pe an, a declarat că ridicarea interdicţiei de export va duce la normalizarea preţului cărnii: „Fiind forţaţi să vindem doar la intern, ne-am bătut pe o piaţă mică şi presiunea era foarte mare pe preţ. Am fost forţaţi să ţinem preţul mai jos ca să vindem, fiindcă animalele ajunse la vârsta de tăiere nu puteau aştepta, ci trebuiau tăiate şi vândute indiferent de preţ, ca să lase la următoarei serii de animale. Pe multe componente, cum ar fi picioarele sau capetele de porc, producătorii au vândut sub preţ pentru că n-au avut soluţii să iasă afară. În plus, neavând piaţă de desfacere, fermele nu au putut creşte şeptelul, deci nu s-au mai putut dezvolta. Acum, o dată cu reluarea exporturilor, se va face o depresurizare a pieţei interne şi se va reaşeza raportul preţ/calitate.
Radu Timiş subliniază că dezastrul pestei porcine a fost am