Fostul premier se aşteaptă să fie achitat în dosarul Mătuşa Tamara şi consideră amânarea dată ieri de Înalta Curte ca pe un semn bun. Pentru fostul său protejat Victor Ponta, semnul nu este însă deloc bun, fiindcă planul lui era să scape de Adrian Năstase: cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Optimismul lui Adrian Năstase face parte din strategia sa de apărare, juridică şi politică, dar fostul premier ştie că nu se mai poate baza pe sprijin din zona politică, aşa că mizează pe inabilitatea procurorilor şi pe firele reţelei ţesute pe dedesubt de sistemul de putere postdecembrist. Năstase a văzut însă că această reţea se clatină, după ce a fost folosită prea mult pentru îmbogăţirea unor judecători fără dileme morale şi a unor personaje ca senatorul PSD Cătălin Voicu. Totuşi, unele noduri ale vechii plase de siguranţă au rămas neatinse şi există încă judecători care le spun în discuţii private experţilor de la Bruxelles, care monitorizează progresele justiţiei autohtone, că Adrian Năstase va fi achitat.
Amânarea soluţiei pe care Înalta Curte ar fi trebuit să o dea ieri pentru moştenirea de un milion de dolari lăsată de mătuşa Tamara familiei Năstase este un prim semn că lucrurile decurg aşa cum se aşteaptă fostul premier. Această filozofie a amânării a fost explicată de senatorul PSD Cătălin Voicu pentru clienţii cărora le facilita intervenţii la judecători importanţi de la Curtea Supremă, după cum rezultă din stenogramele convorbirilor sale. „Amânarea este extrem de importantă", îi spunea Cătălin Voicu senatorului PSD Alexandru Mazăre, fratele celebrului primar din Constanţa, după ce îi dădea ordine precise judecătorului Cristian Jipa.
Adrian Năstase nu are nevoie de astfel de discuţii, fiindcă oamenii care îl pot ajuta o vor face fie pentru că sunt angrenaţi în reţeaua puterii, construită pe conexiunea de păcate comune, fie pentru că legăt