Singurii brazi argintii care cresc în judeţ sunt cei aflaţi într-o pepinieră pe Valea Someşului. Seminţele acestora au fost aduse din Norvegia.
Pepiniera de brazi argintii „Europlant" din Bonţida, de pe Valea Someşului, a fost înfiinţată în urmă cu 12 ani, printr-o asociere româno-norvegiană. Întrucât în România nu există brazi argintii care cresc în afara culturilor speciale, s-a adus materialul genetic (seminţele -n.r.) din Norvegia. Mihai Pop, unul dintre acţionarii companiei, spune că norvegienii au căutat să-şi deschidă o afacere în zona Clujului. Până acum doi ani, atât brăduţii, cât şi celelalte plante decorative cultivate aici, erau trimişi în Norvegia, însă acum toată „producţia" este vândută în ţară.
Singurii brazi argintii din Cluj
„Norvegienii au zis că în România forţa de muncă e ieftină, au găsit zona asta, pe Valea Someşului, unde e un pământ foarte bun, iar firma lor deţine garden center-uri (centre unde se vând plante decorative - n.r.) în Norvegia şi atunci le-a convenit", explică Pop. Brazii argintii ce cresc la câţiva kilometri de municipiul Cluj-Napoca sunt singurii din judeţ pentru că, după cum spune Mihai Pop, nu e o afacere profitabilă: „Un brăduleţ argintiu creşte foarte greu, sub zece centimetri pe an şi costurile de întreţinere sunt mari. La noi nu e subvenţionată activitatea, în timp ce în Norvegia şi Olanda se subvenţionează cu peste 50% producţia de brazi".
Brăduţi norvegieni cu pretenţii
Clujenii care vor să-şi cumpere astfel de brăduţi pentru Crăciun trebuie să ştie că aceştia se vând numai în ghivece şi că sunt foarte pretenţioşi. „Brandul argintiu nu are voie să aibă şocuri de temperatură. Dacă îl duci la căldură, el crede că a venit primăvara şi începe să se dezvolte. Dacă după sărbători îl scoţi afară, într-o săptămână moare. Se-mbolnăveşte şi moare, e un brăduţ pufos, frumos, dar