"În momentul de faţă, sistemul bancar este în comă, am clienţi care nu reuşesc de luni întregi să obţină finanţare de la bănci. Este în comă pentru că nu-şi asumă rolul pe care ar trebui să şi-l asume, şi anume să accepte costuri pe termen scurt, care să producă câştiguri pe termen lung. "
"Un element care lipseşte cu desăvârşire în România este lipsa de focus pe politica monetară. Avem povara şi problemele euro fără să avem avantajele acestei monede. Această eurorizare s-a permis şi e acceptată. Această constrângere poate nu e dorită, poate elimină nişte mecanisme care ne-ar permite să ne protejăm sau să beneficiem de o politică monetară independentă. Foarte multe contracte cu statul sunt denominate în euro. Mi se pare normal ca un stat să impună contractul în lei."
Matei Păun: Faptul că plătim chirii şi telefoane în euro e ca şi cum un om sărac ar avea obiceiurile unui om bogat
"Nu ne putem folosi de pârghiile valutare pentru a combate situaţia economică şi pentru a ne proteja. În state precum China sau Brazilia, un stâlp important al politicii economice este această politică valutară, prin depreciere. Părerea mea este că România nu vrea să meargă spre adoptarea euro: de ce se plătesc chiriile şi abonamentele la telefon în euro? E ca şi cum un om sărac ar avea obiceiurile unui om bogat."
Matei Păun, BAC Investment: În momentul de faţă nu mai există pe plan mondial lideri credibili care să ofere pieţelor mesaje. "Nu mai există un Helmut Kohl, un Ronald Reagan, un Gorbaciov"
"Anul 2008 a fost echivalentul anului 1989 în zona economică. În continuare vom avea un drum lung şi greu de străbătut, ani de zile de stagnare, de aceea nici consumul nu-şi va reveni. Mi-e greu să fiu optimist în privinţa României în următoarea perioadă."
Matei Păun este CEO al BAC Investment
"În momentul de faţă, sistemul bancar este