Guvernul bulgar a renunţat la proiectul petrolier ruso - bulgaro - elen Burgas - Alexandroupolis prin care urmau să fie tranzitate 35 de milioane de tone de ţiţei pe an, ocolind strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Viitoarea conductă urma să aibă o lungime de 269 de km, din care cea mai mare parte traversa zone de interes turistic în Bulgaria.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
„La baza deciziei stau motive financiare”, a declarat în urma şedinţei executivului viceprim-ministrul şi ministru de finanţe, Simeon Diankov. Sofia consideră că proiectul nu poate fi realizat în cadrul financiar definit prin acordul semnat în urmă cu patru ani. Pentru a evita plata unor penalizări, guvernul Borisov a aprobat achitarea a 6 milioane de euro – restanţe din ultimii doi ani, în contul companiei mixte Transbalkan Pipeline.
51% din capitalul companiei este deţinut de Rusia, în timp ce Bulgaria şi Grecia împart egal restul de 49%.
Decizia a fost luată la scurt timp după ce, la a treia încercare, Ministerul bulgar al mediului şi-a dat avizul pozitiv asupra raportului de impact al conductei asupra părţii de sud a Litoralului bulgăresc. Raportul cu pricina a fost completat cu analize suplimentare în noiembrie 2010, în mai şi iunie 2011, ca o reacţie la criticile formulate de mai multe organizaţii nonguvernamentale. Proiectul a fost respins de locuitorii oraşului Burgas în cadrul unui referendum local.
Guvernele Greciei şi Rusiei vor fi informate despre decizia bulgară, propunerea Sofiei fiind de renunţare benevolă la acordul din 2007. În caz contrar, ţara se va retrage într-un mod unilateral din proiect.
Vice prim-ministrul Diankov a subliniat că experţii juridici bulgari şi internaţionali sunt categorici: Bulgaria nu poate fi penalizată pentru acest pas.
Primul ministru Boiko Borisov s-a declarat împotriva realizării conductei de tran