Majoritatea cetățenilor în încercatele țări membre ale uniunii monetare rămân încrezători că euro va rămâne moneda lor oficială și peste zece ani de-acum înainte, considerând că măsurile de susținere a acesteia reprezintă un lucru bun.
Studiul, realizat de GfK Investment Barometer și publicat de „Wall Street Journal” a găsit că în cele șapte țări europene care au constituit subiectul acestuia, persoanele înstărite sunt mai optimiste față de soarta euro și mai dispuși să susțină continuarea folosirii acestei monede, comparat cu persoanele care aparțin categoriilor mai defavorizate.
Realizat în lunile octombrie și noiembrie, sondajul a avut ca obiect de studiu cetățenii a 10 țări membre în Uniunea Europeană (UE), șapte dintre acestea aparținând zonei euro, iar trei fiind în afara uniunii monetare.
Guvernanții, nu moneda unică, sunt considerați responsabili pentru criză
Pe măsură ce liderii europeni impun măsuri de austeritate din ce în ce mai severe pentru a preveni dezintegrarea euro aflat sub presiunea crizei datoriilor suverane, electoratul se plânge de consecințele acestor măsuri, dar nu de moneda unică, în sine. Până recent, euro a reprezentant principalul simbol al succesului integrării Europene de după cel de-al doilea război mondial, și promisiunea unei Europe mai puternice din punct de vedere economic.
Cetățenii țărilor membre zonei euro învinuiesc politicile economice ale guvernelor și nu proiectul uniunii monetare
Majoritatea celor intervievați consideră că situația lor nu se va îmbunătăți în urma întoarcerii la fostele monede naționale, măsură care ar oferi guvernelor o flexibilitate mai mare de a răspunde în fața șocurilor economice. Cetățenii consideră că vina aparține guvernelor și nu învinuiesc ideea uniunii monetare. De fapt, în cadrul acestui sondaj, toate guvernele zonei euro au primit no