Biologii chinezi au început să facă un recensământ al urşilor panda, care trăiesc în sălbăticie doar în pădurile de bambus din China, metoda folosită fiind recuperarea excrementelor acestora şi analizarea ADN-ului pe care acestea îl conţin.
Urşii panda sunt animale foarte discrete care pot fi cu greu surprinse în mediul lor natural, acesta fiind şi motivul pentru care numărătoarea lor este făcută folosindu-se o metodă nu tocmai atractivă.
"Sincer, lucrez în aceşti munţi de 20 de ani şi nu am văzut niciodată un urs panda sălbatic", spune Dai Bo, unul dintre cei şase biologi aflaţi în prezent în căutarea excrementelor de urşi panda în pădurile de bambus din munţii din provincia Sichuan.
Dai Bo este de fapt specialist în păsări de pradă, însă ordinul venit de la Ministerul Mediului din China nu se discută. "Dacă locuieşti în provincia Sichuan, trebuie să studiezi urşi panda", spune acesta.
Ultimul recensământ, efectuat în anii 2000 - 2001, a arătat că în sălbăticie mai trăiau 1.596 de urşi panda. De atunci, defrişările de păduri au făcut ca populaţia de urşi panda să migreze la altitudini mai mari. Micşorarea habitatului îi expune la pericole precum consangvinitatea sau lipsa hranei.
Echipa formată din cei şase biologi va pune doar bazele recensământului. Începând cu anul viitor, mai bine de 100 de oameni, biologi sau studenţi, vor "peria" o zonă de 20.000 de kilometri pătraţi în căutarea urşilor panda sau a excrementelor acestora.
Excrementele de urs panda au o culare verde deschis şi un aspect fibros. Când echipa de biologi le descoperă, acestea sunt adunate cu o pungă şi depozitate. De asemenea, cu ajutorul unui sistem GPS, echipa înregistrează exact locul în care excrementele au fost găsite.
Fiecare urs panda are "semnătura" lui. Excrementele diferă de la individ la individ în funcţie de aparatul lui digestiv. Ţinând cont d