Regiunea Nord-Vest se află pe primele poziţii în cazul celor trei programe dedicate microîntreprinderilor derulate de Guvern, atât la număr de aplicaţii, cât şi la contracte încheiate.
Din cele aproximativ 200 de planuri de afaceri depuse de firmele din regiune care au primit acordul de finanţare prin programul SRL-D, 105 au semnat contractele şi 75 au intrat deja în posesia banilor de la Guvern, până în acest moment, potrivit datelor Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Cluj (OTIMMC).
De altfel, regiunea se află pe primul loc pe ţară la număr de acorduri încheiate, cu 50% din totalul contractelor. Conform directorului Oficiului, Mircea Miheştean, cei mai mulţi dintre beneficiarii din regiune sunt clujeni, respectiv 70%.
Şi în ceea ce priveşte programul START ne aflăm pe primul loc, de această dată la egalitate cu regiunea de dezvoltare Sud. Un număr de 40 de IMM-uri din regiunea Nord Vest vor primi finanţare prin acest program, proiectele acoperind 30% din valoarea programului naţional.
Pentru programul Mihail Kogălniceanu au fost depuse 400 de aplicaţii la OTIMMC, 90% fiind acceptate. În acest caz, Oficiul Teritorial nu are o situaţie clară a celor care au reuşit să obţină creditele din cauza numărului mare de bănci care s-au înscris în proiect.
Ce sume primesc IMM-urile?
Prin cel mai recent program demarat, Mihail Kogălniceanu, fiecare antreprenor are posibilitatea de a primi subvenţii de maximum 70% din rata dobânzii şi garanţii de stat pentru maximum 80% din valoarea creditului.
Celelalte două programe, Programul START şi Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri (SRL-D), sunt destinate în mod special tinerilor antreprenori.
Prin START, microîntreprinderile cu o vechime mai mică de doi ani pot beneficia de o alocaţie financiară nerambursabilă