Înlocuirea, de la data de 1 ianuarie 2012, a standardelor contabile româneşti cu normele europene IFRS, mai puţin stricte, nu se va traduce printr-o reaprindere a creditării nesustenabile şi nici prin repatrieri masive de lichidităţi, a declarat ieri, la Sinaia, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank Romania, împreună cu Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor.
Chiar dacă băncile vor introduce de la anul standardele europene, politicile de provizionare nu vor fi dramatic schimbate întrucât în paralel reglementatorul va introduce filtre prudenţiale suplimentare. Acestea vor face ca în cele din urmă indicatorii de recunoaştere a creditelor neperformante să fie apropiaţi de vechea metodologie.
Georgescu spune că introducerea normelor IFRS va conduce la o ameliorare a parametrilor companiilor bancare, în special la indicatorii privind randamentul capitalului, urmând ca grupurile din care acestea fac parte să îşi îmbunătăţească imaginea.
Totuşi, BNR va lua în calcul că aceste schimbări nu sunt rezultatul unui efort al băncilor, ci se datorează unor modificări la nivelul metodologiilor contabile.
Oficialul băncii centrale spune că este greşită percepţia potrivit căreia provizioanele vor fi reduse după introducerea standardelor IFRS, iar banii vor merge fie către o reluare imprudentă a creditării, fie pentru ca băncile să fugă cu banii la companiile-mamă. Extinderea nesustenabilă a creditării este imposibilă fără o bază de capital care să justifice o asemenea acţiune.
În plus, ratele de solvabilitate nu vor cunoaşte o ameliorare artificială într-atât de ridicată pentru a permite repatrieri masive de lichidităţi, a mai spus Georgescu.
Înlocuirea, de la data de 1 ianuarie 2012, a standardelor contabile româneşti cu normele europene IFRS