Nu te simţi jignit când persoana cu care porţi o conversaţie cască, ar trebui să te simţi flatat. Cercetătorii italieni consideră că efectul contagios al căscatului se datoreză faptului că persoana cu care vorbeşti empatizează cu tine, cu sentimentele tale şi este direct interesată de ceea ce-i povesteşti.
Un studiu realizat pe patru continente arată că voluntarii s-au molipsit unii de la ceilalţi pe o rază de 10 metri indiferent de rasă sau sex. Căscatul devine cu atât mai contagios cu cât relaţiile dintre oameni sunt mai strânse, relatează presa britanică. De exemplu, oamenii vor căsca mai mult în cadrul familiei, decât în grupul de prieteni sau în preajma cunoştinţelor.
Specialiştii Universităţii din Pisa (Italia) au descoperit că ne molipsim începând cu vârsta de trei sau patru ani, în momentul în care se dezvoltă abilitatea de a identifica emoţiile celor din jur. Conform aceluiaş studiu, persoanele care empatizează cu cei din preajma lor, adică cei care casă mai mult, sunt fini cunoscători, putând să-şi dea seama de ceea ce interlocutorul gândeşte, doar din mimica feţei.
Majoritatea animalelor cască, dar şi cimpazeii se molipsesc,relatează publicaţia britanică „Daily Mail". Potrivit unui studiu 21 din cei 29 de câini observaţi au început să caşte după ce şi-au văzut stăpânii făcând acest lucru. Acest fapt, spun cercetătorii Universităţii Birbeck (Londra), vor dezvolta abilităţile patrupezilor de relaţionare cu stăpânii.