Liderul comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, regretă și astăzi dispariția imperiului sovietic, oficializată acum 20 de ani. Fostul președinte al Republicii Moldova crede țara independentă de două decenii nu se poate descurca singură și nu are niciun viitor.
„Evenimentul marcat azi este o tragedie nu doar pentru comuniști, dar și pentru majoritatea moldovenilor, vedeți sondajele din ultimii ani, chiar pentru mai mult de 300 de milioane de oameni (n.r. - populația spațiului post-sovietic)", a declarat astăzi Vladimir Voronin.
El este convins că în componența URSS moldovenii o duceau mai bine. „Uniunea Sovietică avea potențial, perspective, dar noi azi ce putem? Dacă am compara declinul economic al URSS cu cel din ultimii ani din Republica Moldova, în folosul cui ar fi comparația?", s-a întrebat fostul șef al statului.
Astăzi se împlinesc 20 de ani de la „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX"
Voronin a explicat că Moldova este o țară mică, cu resurse naturale mizere. „Cumpărăm tot și nu avem potențial ca să ne dezvoltăm", a explicat comunistul.
La 8 decembrie 1991, preşedintele rus Boris Elţân şi omologii săi din Ucraina şi Belarus au semnat actul de deces al Uniunii Sovietice, imperiu care a durat timp ce aproape 70 de ani şi a cărei dispariţie a marcat sfârşitul vechii ordini mondiale bazate pe rivalitatea URSS-SUA.
Citește și:
Vladimir Voronin: „Consilierii Guvernului Filat fac parte din serviciile secrete românești"
Comunistul Voronin atacă din nou: „În Moldova au început să pătrundă din România ideile de reabilitare a fascismului"
Vladimir Voronin vrea ca Republica Moldova să fie neutră pe veci şi „să nu mai încheie acorduri militare secrete cu România"
„Voronin este un comunist provincial, înspăimântat de România"