Numărul mic de agenţi de teren din cadrul Administraţiei lasă Rezervaţia Biosferei la mâna braconierilor şi a turiştilor needucaţi
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării are un efectiv de personal angajat de 114 persoane din care 43 sunt inspectori ecologi cu loc de muncă şi activitate în districtele ecologice din Rezervaţie, 18 sunt persoane care deservesc mijloace de transport auto şi navale, restul personalului fiind ocupat în activităţi de reglementare – autorizare, dezvoltare şi construcţie ecologică , practic muncă de birou, în sediul de la Tulcea.
Numărul de personal existent este insuficient, spune guvernatorul Grigore Baboianu ,realizându-se o repartizare totală de circa cinci mii de hectare pe salariat şi de circa 13.500 hectare pe agent ecolog.
„Dacă facem o comparaţie doar cu celelalte arii naturale protejate din ţară care sunt gestionate prin custodie de către Romsilva se constată că în acestea norma de personal asigurată în prezent variază între 1000-2000 hectare de salariat. Aceeaşi normă de salariaţi se asigură şi în rezervaţia vecină din Ucraina (Rezervaţia Biosferei Dunărea), care la o suprafaţă de circa 46.000 hectare au asigurate 45 de persoane“ spune Baboianu.
Din analizele unor experţi internaţionali în domeniul gestionării ariilor naturale protejate bugete s-a estimat că pentru administrarea Rezervaţiei ar trebui un personal de 350 de persoane.
Salariul-moartea pasiunii
Pentru toată munca depusă şi pericolul la care se expun „rangerşii” din Delta Dunării primesc între 750 şi 1200 de lei.Şi pe lângă lupta anti braconaj agenţii au multe alte îndatoriri, supravegherea traseelor turistice, verificarea autorizaţiilor şi mai nou colectarea taxei de acees în deltă.
„Suntem puţini, slab dotaţi şi huliţi de toţi pentru că reprezentăm legea într-o zonă de junglă. Păi să vedeţi cum vine domnul