Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor Bancare dispune de resurse de 2,3 mld. lei, în timp ce volumul plasamentelor asigurate este de 138 mld. lei
În cazul unei crize bancare majore implicând căderea mai multor bănci, instituţia ar fi silită să se împrumute
În cazul unui şoc major al crizei financiare internaţionale asupra sistemului bancar românesc, depozitele bancare ale populaţiei şi firmelor mici sunt ameninţate, deşi legea prevede că acestea sunt garantate până la un plafon de 100.000 de euro. Instituţia care girează pentru plasamentele bancare - Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor Bancare (FNGDB) - dispune de resurse limitate comparativ cu pasivele asigurate ale băncilor comerciale, iar în condiţiile unui impas sistemic ar fi nevoit să se împrumute pentru a putea satisface plăţile către deponenţi.
În prezent, Fondul dispune de aproximativ 2,3 miliarde lei, în timp ce volumul total al depozitelor garantate adună 138 miliarde lei, a declarat ieri la Sinaia preşedintele instituţiei, Eugen Dijmărescu, în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank Romania, împreună cu Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele fizice şi întreprinderile mici şi mijlocii beneficiază de garantarea depozitelor într-un plafon de 100.000 de lei, în timp ce corporaţiile nu sunt asigurate iar autorităţile publice sunt incluse în altă schemă de garantare, în grija Ministerului de Finanţe.
În total, depozitele bancare din România se cifrează la 275 miliarde lei, însă Fondul garantează numai 104 miliarde lei plasamente ale populaţiei şi 34 miliarde lei, resurse ale IMM-urilor.
Calculele indică aşadar un efect de pârghie de 45 dacă luăm în calcul numai depozitele persoanelor fizice, apropiat de cel cu care opera banca americană de investiţii Lehman Brothers în momentul faliment