De ce Napoleon nu avea nevoie decat de 4 ore de somn? Cercetatorii europeni au identificat o gena implicata in reglarea somnului, aratand insa ca durata sa este influentata de asemenea de alti factori individuali si de mediu, relateaza AFP.
Potrivit cercetatorilor, al caror studiu a fost publicat recent de revista specializata Molecular Psychiatry, aceasta gena denumita ABCC9 explica aproximativ 5% din variatia in durata somnului.
Echipa condusa de specialistii in cronobiologie (stiinta care studiaza caracteristicile temporale ale fenomenelor biologice, conform dexonline.ro) Till Roenneberg si Karla Allebrandt de la universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen a efectuat un studiu asupra a 4.000 de persoane din sapte tari europene.
Analiza comportamentelor legate de somn (prin intermediul unui chestionar) si caracteristicile genetice au aratat ca indivizii cu o variatie comuna a genei ABCC9 dorm in general o perioada "semnificativ mai scurta" decat indivizii care prezinta cealalta versiune a genei.
"Nu este primul studiu care pune in evidenta implicarea genelor in reglarea somnului, dar forta sa este ca pune in evidenta aceasta gena la o populatie mare si confirma rolul sau la drosofila (musculita de otet)", a explicat pentru AFP cronobiologul francez Claude Gronfier (Inserm, Lyon).
Echipa profesorului Roenneberg, in colaborare cu cercetatori ai universitatii din Leicester (Marea Britanie), a aratat ca gena ABCC9 afecteaza de asemenea si perioada de somn nocturn a musculitei de otet.
Aceasta gena a fost legata in trecut de diabet si de patologiile cardiace.
"Astfel, aparent, relatiile dintre durata somnului si tulburarile metabolismului se pot explica partial printr-un mecanism molecular comun", a declarat dr Allebrandt.
Celalalt aspect relevat de studiu, spune dr Gronfier, este r