Diego Rivera (1886-1957) a fost un proeminent pictor mexican, cunoscut pentru frescele sale de mari dimensiuni care au dat naştere Renaşterii Murale Mexicane. Pe lângă cariera artistică, Rivera a fost un susţinător activ al comunismului şi soţul celebrei pictoriţe Frida Kahlo.
Diego Rivera a început să studieze arta de la vârsta de 10 ani şi a ajuns în Europa în 1907 unde a studiat post-impresionismul, inspirat fiind de Paul Cézanne. După trecerea la post-impresionism, picturile lui Diego Rivera au început să atragă atenţia şi a avut oportunitatea de a le afişa la mai multe expoziţii.
Diego Rivera a fost şi în Italia pentru a studia arta specifică acestei ţări, inclusiv picturi murale. În 1922, Rivera a aderat la Partidul Comunist Mexican. Picturi sale murale au interpretat societatea mexicană şi au reflectat revoluţia ţării sale din 1910.
Diego Rivera şi-a dezvoltat propriul său stil de picturi murale, bazat pe “figuri mari, simplificate şi culori îndrăzneţe, cu o influenţă Aztec”. Rivera a facut picturi murale in Mexico City, Chapingo, Cuernavaca, San Francisco, Detroit, New York City.
Arta sa, intr-o modalitate similara cu ruinele Maya, spune povesti. Pictura murala “En el Arsenal”, el ilustreaza in partea dreapta pe Tina Modotti tinand o centura de munitie si stand cu fata spre Julio Antonio Mella, cu palarie alba, si Vittorio Vidale in spate cu o palarie neagra. Credintele politice radicale ale lui Rivera, atacurile lui asupra bisericii si a cleritatii, ca si legaturile cu Trotskistii si asasinii de stanga, l-au facut o figura controversata chiar si in cercurile comuniste. Unele dintre cele mai faimoase picturi murale ale lui Rivera sunt expuse la Scoala Nationala de Agricultura din Chapingo near Texcoco (1925-1927), in Palatul Cortes din Cuernavaca (1929-1930), si Palatul National din Mexico City (1929-1930, 1935); “Detroit Industry”(