Un studiu obţinut de „Adevărul” arată că cei născuţi în Bucureşti predomină în special în generaţia mai tânără
Astfel, 80 la sută din cei cu vârste sub 35 de ani sunt născuţi în Bucureşti. La generaţia vârstnică, ponderile sunt aproximativ egale, în timp ce la grupa de vârstă 36-64 de ani sunt asemănătoare cu cele din întreaga populaţie, 65 la sută nefiind născuţi în Bucureşti. „Din cauza restricţiilor impuse în anii ’80 asupra mutării în Bucureşti, apoi a condiţiilor economice din anii de după Revoluţie, numărul celor care au venit în Bucureşti a fost mai mic comparativ cu generaţiile precedente”, arată cercetarea.
42,1% dintre locuitori s-au stabilit în Bucureşti după ce au venit aici la studii
Studiul remarcă o serie de diferenţe între generaţii şi în privinţa venirii în Bucureşti. Astfel, Capitala a fost o variantă atractivă pentru a urma o facultate şi a căuta ulterior un loc de muncă mai bine plătit. Aproximativ jumătate dintre cei cu vârste sub 65 de ani au urmat acest plan de viaţă. Dintre cei care au venit în căutarea unui loc de muncă, în jur de două treimi provin din generaţia de mijloc, având de obicei studii medii. Potrivit documentului: „După 1990, creşterea costului vieţii, precum şi a deţinerii sau închirierii unei locuinţe a făcut mult mai dificilă mutarea în Bucureşti a muncitorilor calificaţi. În schimb, majoritatea celor care au venit prin căsătorie sau la rude fac parte din generaţia vârstnică”.
La sondajul realizat, 42,1 la sută din repondenţi au spus că au venit în Bucureşti la studii şi au rămas aici, 25,8 la sută - în căutarea unui loc de muncă, 11,8 la sută - cu părinţii, 10,9 la sută – altă situaţie, iar 9,4 la sută – s-au căsătorit.
Cercetarea a constat într-o anchetă sociologică pe un eşantion reprezentativ prin care au fost culese date sociale de tip cantitativ şi calitativ. Componenta de cer