Orădenii nu se grăbesc să își asigure locuințele împotriva dezastrelor, mai mult, o parte dintre cei care aveau încheiate polițe de asigurare în luna iunie, nu mai vor să și le reînnoiască. Din cele 90.000 de locuințe din Oradea, numai 7.000 au asigurări valabile.
Primăria Oradea, care are date privind numărul orădenilor proprietari de locuințe care au polițe obligatorii de la firmele de asigurări îi îndeamnă pe ceilalți oameni care dețin o locuință, să-și facă și ei asigurare. „Numai 7.000 de locuințe sunt asigurate, ceea ce înseamnă că sunt cu o mie mai puţine decât în urmă cu patru luni, când erau circa 8.000 de poliţe valabile", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei.
Numărul polițelor în scădere
Motivul scăderii numărului de polițe este refuzul orădenilor de a le reînnoi. Totuți, cei care nu și-au asigurat casa împotriva dezastrelor ar trebui să știe că sunt pasibili de amendă. „Conform Legii 260 din 2008 nerespectarea de către persoanele fizice şi persoanele juridice a obligativităţii de asigurare a locuinţelor se sancţionează cu amendă înter 100 şi 500 lei‟, a explica directorul economic adjunct al administrației locale.
Asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor se aplică persoanelor fizice şi juridice care nu şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor. Costul unei asigurări diferă în funcţie de calitatea materialului din care sunt construite locuinţele. Astfel, pentru o locuinţă de tip A, adică din beton şi cu toate facilităţile, costul unei asigurări este de 10 euro, iar pentru o locuinţă de tip B, clădită din chirpici, de 20 de euro.