În cazul copiilor internaţi de urgenţă, miercuri seara, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, au fost înregistrate până joi dimineaţa 26 de internări. Reamintim că aceşti copii au mâncat o masă de prânz, miercuri, la cantina Centrului de Educaţie Incluzivă din Alba Iulia și au acuzat dureri abdominale, grețuri și vărsături.
Pacienţii au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba (17 cazuri) şi la spitalele din Aiud (7 cazuri) şi Sebeş (2 cazuri). Aceştia au fost stabilizaţi şi vor rămâne internaţi aproximativ două zile, în funcţie de cazul fiecăruia.
Reamintim că, din punct de vedere sanitar-veterinar, au fost luate măsuri de sigilare a bucătăriei în care au fost preparate felurile de mâncare pe care copiii le-au consumat şi de prelevare a probelor din alimente.
Reprezentanţii DSVSA Alba au declarat că este vorba de recoltarea de probe din materia primă de natură sanitar-veterinară (pulpa de porc şi pulpa de pui congelate). În prezent, probele se află în laborator, în stare de decongelare, urmând să fie monitorizată o evoluţie a eventualelor bacterii dezvoltate în carne.
Același tip de mâncare a fost furnizată și la două grădinițe din Alba Iulia
Aceeaşi firmă de catering a trimis feluri de mâncare similare şi la alte două unităţi: Grădiniţa “Dumbrava Minunată” (136 de porţii) şi “Grădiniţa Noastră” (10 porţii). Din aceste locaţii nu au fost semnalate cazuri cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Mai mult, unii dintre copiii ajunşi la spital nu au consumat meniul în cauză, însă locuiesc în aceeaşi zonă cu ceilalţi pacienţi.
Directorul DSP Alba, Horea Timiş a precizat că rezultatele analizelor umane şi ale alimentelor în cazul probelor prelevate de Direcţia de Sănătate Publică vor fi aflate în două zile.
Cei care au ajuns la spital sunt copii cu nevoi speciale.
DSV face