La 8 decembrie 1991, Preşedintele rus Boris Elţân şi omologii săi din Ucraina şi Belarus au semnat actul de deces al Uniunii Sovietice, imperiu care a durat timp ce aproape 70 de ani şi a cărei dispariţie a marcat sfârşitul vechii ordini mondiale bazate pe rivalitatea URSS-SUA.
Colapsul imperiului sovietic a venit după câţiva ani de deteriorare a situaţiei social-economice şi politice din toate republicile sovietice, dar şi tentative de menţinere a controlului (soldate cu 13 morţi la Vilnius în ianuarie 1991, sau sute de răniţi şi ucişi în ianuarie 1990 la Baku), un puci eşuat în august 1991 şi declaraţii de independenţă în serie, liderii celor trei republici-cheie - Rusia, Ucraina, Belarus - decretează la 8 decembrie că Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste "nu mai există".
La 25 decembrie 1991, primul şi ultimul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov demisionează, iar şi drapelul roşu cu secera şi ciocanul este retras de pe turnul Kremlinului.
Un imperiu bazat pe teroare şi frică
Astfel dispărea imperiul comunist creat pe baza terorii şi a fricii pe ruinele fostului imperiu ţarist. Chiar dacă a jucat un rol major în victoria asupra naziştilor şi a trimis primul om în spaţiu, acest imperiu s-a remarcat prin faptul că a nimicit fără milă zeci de milioane de concetăţeni prin înfometare şi represii armate.
Vladimir Putin, preşedinte al Rusiei din 2000 până în 2008, în prezent premier, şi practic viitor şef al statului rus a calificat destrămarea URSS drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut. Politicianul îşi aminteşte cu groază de momentul în care Uniunea s-a prăbuşit, acum 20 de ani.
„Oamenii m-au întrebat: Sunteţi pentru URSS sau pentru Rusia? Le-am răspuns: Dar este vreo diferenţă? Se numeşte altfel, dar este tot Rusia, marea Rusie", a declarat premierul rus, Vladimir Putin.
Fostul agent KGB, care a reins