De ce treneaza marile dosare de coruptie in instante? Care sunt explicatiile pentru termenele nesfarsite date in procese? Unde sunt problemele in sistemul de justitie care duc la intarzieri fantastice, de 5-6 ani, in multe cazuri de coruptie? La aceste intrebari au raspuns, joi, presedinta Sectiei Penale din cadrul Curtii Supreme (ICCJ), Corina Jijie, si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, in cadrul unei conferinte organizate de Konrad-Adenauer-Stiftung si in care HotNews.ro a prezentat un raport de monitorizare pentru 27 de dosare de coruptie.
Corina Jijie, presedinta Sectia Penala ICCJ: "Judecatorii au fost la DNA si la SRI sa vada ce aparatura folosesc. Se cerea de catre inculpati sa se expertizeze aparatura de inregistrare si noi am admis astfel de proba. Dupa ce am fost la SRI am vazut ca aparatura inseamna de fapt 12 tone de servere si aparatura"Vezi mai jos declaratiile Corinei Jijie
Corina Jijie, presedintele Sectiei Penale a ICCJ:
Am constatat urmatoarele chestiuni punctuale cu privire la un raport intre numarul judecatorilor si numarul dosarelor de mare coruptie care se judeca la Sectia Penala. In 2004 Sectia Penala intra cu 30 de judecatori si avea 27 de dosare de fond. Astazi, suntem 21 de judecatori care judecam 23 de dosare de mare coruptie si in total 29 de dosare de fond.Este de remarcat un numar constant la Inalta Curte de sase-sapte ani de zile, iar pe de alta parte o scadere a numarului de judecatori cu o treime. Ar parea ca o anumita incetinire ar putea sa provina din scaderea judecatorilor sectiei Penale. Este o realitate , dar in opinia noastra, nu este cea primordialaPrincipala noastra deficienta care a condus in tergiversarea dosarelor penale a constat in modul in care a fost gandita administrarea acestor dosare. Noi, Sectia Penala, avem un numar redus de sali judecata.