Am primit din partea Direcției Generale a Finanțelor Publice Argeș un comunicat de presă referitor la stabilirea prin estimare a bazei de impunere, pe care îl reproducem în continuare:
"Conform dispoziţiilor art. 67 alin. (2) lit. b) din Codul de procedură fiscală, aprobat prin O.G. nr. 92/2003, cu modificările şi completările ulterioare, stabilirea prin estimare atât a bazei de impunere, cât şi a obligaţiei fiscale de plată aferentă se efectuează în situaţiile în care organele de inspecţie fiscală constată că evidenţele contabile sau fiscale ori declaraţiile fiscale sau documentele şi informaţiile prezentate în cursul inspecţiei fiscale sunt incorecte, incomplete, precum şi în situaţia în care acestea nu există sau nu sunt puse la dispoziţia organelor de inspecţie fiscală.
În aplicarea acestei prevederi legale a fost emis Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3.389/03.11.2011 care s-a publicat în M.O. nr. 804/14.11.2011.
Stabilirea bazei de impunere se va face prin estimarea atât a veniturilor, cât şi a cheltuielilor aferente acestora.
Valoarea estimată a bazei de impunere va fi utilizată pentru stabilirea impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, precum şi a eventualelor diferenţe ale acestora datorate bugetului general consolidat al statului.
În scopul stabilirii prin estimare a bazei de impunere, organele de inspecţie fiscală pot folosi următoarele metode:
a) metoda sursei şi cheltuirii fondurilor
- constă în estimarea bazei de impunere a unui contribuabil, pentru determinarea obligaţiei fiscale, cunoscând cheltuielile efectuate şi se bazează pe faptul că orice cheltuială care excedează valorii declarate a veniturilor reprezintă venit impozabil nedeclarat.
b) metoda fluxurilor de trezorerie;
- constă în analiza conturilor bancare şi a fluxurilor de numerar pentru a stabili mişcările de disponibilităţi băneşti şi as