Marii consumatori industriali vor avea de înfruntat o nouă scumpire a facturilor la gaze naturale, de 5%, din prima zi a anului viitor, după ce de la 1 iulie Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a mai anunţat o creştere de 10%, urmată de o altă majorare de 8% aplicată la începutul lunii octombrie.
Motivaţiile ANRE se bazează pe creşterea preţului la gazele importate din Rusia, dar şi majorarea consumului în perioada iernii. Cu toate acestea, tarifele la populaţie vor fi menţinute.
Cei mai afectaţi de această decizie sunt combinatele chimice, pentru care factura la gazele naturale reprezintă mai bine de jumătate din costurile totale, dar şi producătorii de energie electrică şi termică.
Potrivit unor declaraţii recente ale preşedintelui ANRE, Dan Plaveti, pentru restul companiilor ponderea cheltuielilor cu achiziţia gazelor naturale în costurile totale se situează între 4 şi 10%, aşă că aceste scumpiri nu ar trebui să aibă un impact major în preţul produselor realizate.
Chimiştii ard cele mai multe gaze
Datele furnizate de ANRE arată că în primele nouă luni ale anului, circa 80% din tot consumul de gaze naturale a fost realizat pe partea industrială. Astfel, sectorul chimic a ars aproape 34% din gazele consumate intern, cel industrial a consumat peste 22% iar cel de producere a energiei a avut o pondere de 16,5%.
Din aceste scumpiri au de câştigat furnizorii de gaze naturale, care astfel îşi mai recuprerează din pierderile înregistrate din menţinerea preţului la un nivel mai mic faţă de costurile lor, în special pe segmentul reprezentat de populaţie, precum şi producătorii de gaze.
Potrivit rapoartelor ANRE pentru primele nouă luni din 2011, consumul de gaze a fost de aproximativ 10 miliarde de metri cubi, circa 75% din această cantitate fiind livrată de cei doi mari producători lo