Destramarea zonei euro este o ipoteza din ce in ce mai plauzibila, luata in calcul de tot mai multi oficiali din mediile de business si din guvernele europene. Ce se va intampla insa cu creditele in euro daca ar disparea moneda unica?
"Euro nu va disparea, nu e probabil. Dar daca va disparea, orice credit trebuie rambursat", a spus pentru DailyBusiness.ro Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Acesta contureaza, in cazul destramarii zonei euro si disparitiei monedei europene, un scenariu apocaliptic. Intrebat ce se va intampla in acest caz cu creditele in euro, Lucian Croitoru a spus ca "va fi o catastrofa, se vor replia foarte multi, unii vor 'muri', vor falimenta, iar unele credite nu vor mai fi platite deloc".
El considera insa ca disparitia euro inseamna ceva foarte complicat. "Va ramane un grup de state care vor avea in continuare euro. Nimeni nu va dori sa iasa. Iesirea din zona euro ar insemna probleme insurmontabile, costuri foarte mari", a spus Croitoru.
Pe de alta parte, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, apreciaza ca imprumuturile se vor converti in moneda care va fi folosita in tara respectiva (marca germana, franc francez).
"In Romania, va continua sa se utilizeze leul. Dar eu nu cred ca va disparea euro", a continuat Ghetea.
In ceea ce priveste impactul asupra celor cu credite in euro, Ghetea anticipeaza ca nu se va intampla nimic. "Nu cred ca asupra clientelei va fi un impact care sa ii faca pe unii mai bogati sau mai saraci. Nu va fi nici mai rau nici mai bine", a spus presedintele CEC.
El apreciaza ca problema destramarii zonei euro este teoretica, deocamdata. "Toata lumea face tot felul de supozitii. Sa ne intoarcem la drahma, sa folosim cocosei", a spus ironic Ghetea.
Si analistul economic Matei Paun apreciaza ca scenar