Strict în lei, luând ca reper salariul mediu din 1990 şi cel de-acum, INS spune că venitul a crescut cu doar 17%. Raportat însă la cursul leu-dolar, acum salariile sunt de şapte ori mai mari. Se împlinesc 22 de ani de la momentul crucial al liberalizării preţurilor în România Sursa: LIBERTATEA
Numai cine a trăit pe vremea aşa-numitei Epoci de Aur poate face, în cunoştinţă de cauză, o comparaţie între nivelul de trai de atunci şi cel de astăzi. Şi nici atunci nu se ştie în ce măsură ar fi relevantă, având în vedere faptul că, atunci, economia românească şi, implicit, preţurile erau artificiale, iar multe bunuri cu care suntem acum atât de obişnuiţi nici măcar nu existau cu 22 de ani în urmă.
Şi totuşi, trecând peste perioadele de hiperinflaţie, recesiune şi criză, au reuşit cele două decenii de capitalism să ne îndulcească traiul sau nu? Părerile sunt împărţite. Putem, însă, lua ca referinţă calculele Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit cărora salariul mediu net al românilor din luna octombrie 2011, de 1.457 lei, era mai mare, în termeni reali faţă de luna octombrie 1990, cu 17,7%. Altfel spus, un salariu mediu primit de conaţionalii noştri pe vremea lui Nicolae Ceauşescu ar echivala, acum, trecând peste inflaţie, denominare şi creşterea salariilor pe hârtie, 1.238 de lei.
Curentul şi gazele erau ieftine
Petre Roman, fost premier al României în perioada 1989-1991, este de părere că "această statistică e falsă".
"Oamenii o duceau mult mai bine atunci decât acum: puneau bani deoparte, aveau suficient pentru a duce o viaţă normală, îşi permiteau să-şi cumpere ce aveau nevoie. Acum e vai şi-amar", punctează fostul demnitar. Este adevărat, admite el, între timp au apărut bunuri şi servicii care nu existau înainte de 1990, cum ar fi telefoanele mobile, cablul TV, calculatoarele şi internetul.
@N