Exporturile germane din luna octombrie au suferit cea mai mare scădere din ultimele șase luni, trăgând în jos surplusul comercial. Acest lucru este un semnal că principala economie a Europei a slăbit în cel de-al patrulea trimestru al anului 2011, pe fondul prăbușirii piețelor de export din cadrul zonei euro, în urma crizei datoriilor suverane.
Exporturile au scăzut cu 3,6% față de valoarea acestora din luna precedentă, cel mai puternic declin din aprilie, comparat cu previziunile economiștilor care estimau o scădere de doar 1%. Importurile au scăzut, la rândul lor, cu cea mai mare valoare din ultimele șase luni, aceasta fiind mai scăzută cu 1%, comparat cu o creștere estimată de 0,5%, arată CNBC.
Informațiile publicate astăzi de Oficiul Federal de Statistică indică faptul că surplusul comercial ajustat pe sezon a scăzut la 12,6 miliarde de euro de la o valoare revizuită de 15,1 miliarde de euro în luna precedentă. Această cifră este mult mai mică decât estimarea economiștilor de 14,3 miliarde de euro în cadrul unui sondaj economic efectuat de agenția de știri Reuters.
„Vedem începutul unui declin puternic al exporturilor germane. Este sugestiv faptul că exporturile au scăzut mai mult decât importurile. Cererea domestică este mai puternică decât cea externă. Este vina crizei euro,” a declarat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank.
„Dacă vecinii noștri suferă, Germania nu va putea rămâne o insulă de liniște și pace”, a declarat acesta.
Informațiile neajustate arată că exporturile către țările din zona euro au scăzut cu 0,4% în octombrie, comparat cu luna corespondentă a anului anterior, fapt care reprezintă o performanță mult mai slabă decât cea a exporturilor către țările din afara uniunii monetare.
Exporturile către statele UE din afara zonei euro au crescut cu 3,1%, anual, în timp ce exporturile către țările din