Incercarea de a convinge toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sa accepte modificarea tratatelor europene a esuat, cele 17 tari care folosesc moneda unica europeana urmand a incheia un pact separat, marcand ceea ce multi analisti au numit "Europa cu doua viteze".
Franta si Germania au reusit sa-si impuna, vineri dimineata, dorinta de a avea reglementari bugetare mult mai stricte, in zona euro, in timp ce Marea Britanie nu a vrut sa accepte o schimbare a acordului fara anumite garantii.
"Le dorim (statelor din zona euro - n.red.) numai bine, deoarece toata lumea trebuie sa-si rezolve problemele si toti avem nevoie de crestere economica", a declarat premierul britanic, David Cameron, citat de BBC News. "Dar, in cele din urma, am hotarat ca nu este in interesul Marii Britanii sa ia parte la modificare", a adaugat acesta.
Analistii par sa fie de acord cu premierul britanic. Schimbarea tratelor europene, desi, in sine, un lucru bun, nu va ajuta la rezolvarea problemei din prezent, fiind o solutie pentru care este nevoie de foarte mult timp.
UE a ajuns totusi la un acord - tratat interguvernamental semnat si de Romania
Ziare.com v-a prezentat cele mai importante evenimente din Bruxelles, in formatLIVE TEXT:
- Casa Alba a salutat "semnele progresului" de la summitul european de la Bruxelles. "Mai trebuiesc facute multe", a precizat un reprezentant al presedintiei americane.
- Circula rapoarte conform carora premierul britanic, David Cameron, a fost subiectul unor cuvinte grele ale presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, in cursul negocierilor de joi noapte de la Bruxelles. Presedintele francez i-a spus lui Cameron ca s-au strans toti pentru a rezolva problema eurozonei, si el vine cu cereri nerelevante, dorind sa aiba un centru offshore, care duce capitalul din restul Europei. Sur