Producţia industrială a Chinei a atins cea mai mică rată de creştere a ultimilor doi ani, iar inflaţia îşi continuă tendinţa descendentă, pe fondul deteriorării situaţiei economice la nivel global. Asta alimentează aşteptările analiştilor care iau în calcul noi relaxări ale politicilor monetare din partea Băncii Centrale a Chinei (PBOC).
Statisticile lunii noiembrie arată că ritmul de creştere în a doua economie a lumii s-a redus pe fondul turbulenţelor din zona euro. Cu toate acestea însă, vânzările cu de-amănuntul au fost mai bune ca niciodată.
„Riscul unei aterizări forţate a economiei chinezeşti este încă prezent, dar am văzut deja o serie de măsuri luate pentru a inversa această tendinţă" a spus un economist de la Chartered Bank din Hong Kong, citat de postul de televiziune CNBC.
Rata inflaţiei anuale a scăzut în noiembrie, până la valoarea de 4,2%, cel mai scăzut nivel din septembrie 2010 şi uşor sub aşteptările analiştilor. A fost prima oară din februarie când inflaţia a scăzut sub 5 procente, ceea ce lasă loc de manevră Beijingului pentru a-şi relaxa politicile monetare, astfel încât să sprijine economia naţională.
Potrivit datelor furnizate de agenţia de presă Reuters, rata de creştere a indicelui PMI - ce reflectă evoluţia ordinelor de achiziţie ale managerilor de companii - s-a redus până la nivelul de 12,4% în noiembrie, sub aşteptările de 12,8%, înregistrând cel mai slab ritm de creştere din august 2009 până în prezent.
Vânzările cu amănuntul însă au crescut în noiembrie cu 17,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind uşor procentul de creştere de 17,2 % înregistrat în octombrie, fiind în acelaşi timp peste aşteptările economiştilor care prognozau o rată de creştere de doar 16,9%.
Creşterea economică a Chinei s-a situat pe trend descendent în ultimele trei trimestre consecutive, iar economiştii se aşt