Creditele care nu pot fi plătite trebuie şterse, scrie autorul Zeus Yiamouyiannis pe blogul său
"Atunci când datoria este deopotrivă nesustenabilă şi pe scară largă frauduloasă ultimul şi singurul remediu îl reprezintă iertarea acesteia"
Chiar dacă autorităţile încearcă să rezolve criza datoriilor cu şi mai multă datorie, soluţia stă dimpotrivă în ştergerea acesteia, susţine Zeus Yiamouyiannis, unul dintre autorii blogului Of Two Minds. Această variantă se impune în condiţiile în care oricum cea mai mare parte a creditelor nu poate fi plătită. În măsura în care acestea sunt rezultatul unui proces de creaţie monetară realizată de bănci arbitrar, nici măcar problema hazardului moral nu se pune. Iertarea datoriilor nu ar reprezenta decât o recunoaştere a faptului că sistemul creditului este stricat. Relansarea economică ar putea apărea doar în măsura în care agenţii economici ar fi eliberaţi de sub incidenţa unor poveri care atârnă greu.
"Atunci când datoria este deopotrivă nesustenabilă şi pe scară largă frauduloasă ultimul şi singurul remediu îl reprezintă iertarea acesteia", scrie Yiamouyiannis. Încercările de extindere a maturităţilor, reducerea ratelor de dobândă, menţinerea activelor la preţuri supraevaluate în bilanţurile financiare ale instituţiilor de credit nu reprezintă soluţii. Ştergerea creditului care nu poate fi achitat, în schimb, are două avantaje: eliberează întreprinderile de o parte din costurile neproductive şi curăţă, în acelaşi timp, terenul pentru noi oportunităţi investiţionale.
Yiamouyiannis aminteşte că cea mai mare parte a creditului a fost alocat pentru activităţi speculative şi nu a adus productivitate economică suplimentară. Productivitatea înseamnă a crea pentru viitor, nu a lua din viitor. Parazitismul însă este opus pentru că împrumutăm din viitor pentru a ne satisface dorinţele zilei de astăzi fără vreo